içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Aynalı Pazar

Bugun...

"Altıncılar ÇED Raporunun Dışına Çıkıyorlar"

Tarih: 11-12-2019

Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Su ve Vicdan Nöbeti Çalışma Grubu, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde, Alamos Gold tarafından madende kullanılacak su ihtiyacını karşılamak üzere inşa edilen Altınzeybek 2 Göletinde basın açıklamasında bulundu. Açıklamada, madende çalışacak personelin içme ve kullanma suyu temini için yapılan çalışmalarda saha çevresindeki su kaynaklarının içme, kullanma ve proses su ihtiyacının sağlanması için yeterli tutarda ve kalitede olmadığı ÇED raporunda belirtildi.

 

"İÇME VE KULLANIM İÇİN SU KALİTESİ YETERLİ DEĞİL"

Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Su ve Vicdan Nöbeti Çalışma Grubunca Altınzeybek 2 Göletinde incelemelerde bulunuldu. Burada yapılan çalışmaları inceleyen grup daha sonra burada basın açıklamasında bulundu. 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde gerçekleştirilen incelemede İnsanların Yaşam ve Su hakkına dikkat çekildi. Açıklamada yapılan gölette toplanacak suyun içme ve kullanımda yeterli kalitede olmadığı ÇED raporunda belirtildiğine dikkat çekildi; "ÇED’lere göre, Proses suyu, DSİ 25. Bölge Müdürlüğü ile yapılan bir protokol kapsamında, proje alanın yaklaşık 30 km güney doğusunda bulunan Çan ilçesine bağlı Zeybekçayır Köyü’nün 1.5 km akış yukarısında, Bıçkı Dere üzerinde inşa edilmesi planlanan Altınzeybek Göletinden ya da geliştirilecek bir alternatif projeden sağlanacaktı."

"29 KÖY, 1 BELDENİN SU KAYNAKLARI.."

Açıklamada; yapılan gölette birikecek suyun kalitesiz olmasıyla birlikte maden firmasının su ihtiyacının karşılanması için vahim bir iddia ortaya atıldı; "Ancak raporda geliştirilecek alternatif kaynağın ne olacağı belirtilmemiştir. Proje alanı ve yakın civarında yeraltı suyu üretilecek herhangi bir uygun akifer yoktur. Atikhisar Barajı içme-kullanma ve sulama amaçlı kullanıldığından, bu barajdan da su alınması olanaksızdır! Bu durumda, Altınzeybek Göleti haricinde alternatif su kaynağı, ancak başka bir gölet yapısı olabilir. O da: Altınzeybek Göletinde yılda toplam 3,620,000 m3 suyun depolanması ve Altınzeybek Göleti ile yöredeki Çan İlçesi Etili Grup suyu kapsamında yer alan 24 köyün yanı sıra Kirazlı maden sahası yakınındaki 5 köy (Söğütalanı, Kızılelma, Kirazlı, Çazgirler ve Yukarışapcı köyleri) ile Terzialan Beldesi’ne öncelikli olarak içme, kullanma ve sulama suyunun sağlanması, sonra da projenin proses suyu ihtiyacının karşılanması planlanmıştı."

 

"FİRMA ÇED ALANININ DIŞINA ÇIKARAK, ONAYI ALINMAMIŞ ALANLARA.."

Kirazlıda altın madenciliği yapan firmanın su ihtiyacı için proje alanının dışına çıkarak ÇED onayı alınmamış alanlara yayılmaya başladığı ve yasa dışı uygulamaya giriştiği belirtildi. Açıklamada; "Normal ve yağışlı koşullarda proses için gerekecek suyun bir kısmının saha içerisinden toplanacak asidik olma potansiyeline sahip temas sularından karşılanabileceği, kurak dönemde ise temas sularının tamamının bile proses su ihtiyacını karşılamayacağı, dışarıdan bir su kaynağına (Altınzeybek Göleti ya da alternatif bir kaynak) ihtiyaç duyulacağı vurgulanmıştı. Geldiğimiz noktada, Alamos Gold şirketi Kirazlı ‘Siyanürlü’ Altın Madeni projesinde, Kirazlı için yapılan ÇED’lerin temel alındığı tüm ölçme, gözlem, inceleme, araştırma ve modelleme alanlarının, örneğin, biyolojik, sağlık, su kaynakları, sosyal, vb. çalışma alanlarının dışına çıkarak ÇED’i alınmamış, ÇED’e hiç tabi olmamış başka arazilerde ve alanlarda projenin yayılmasına, başka bir deyişle ÇED’e aykırı yasa dışı bir uygulamaya girmiştir" ifadeleri yer aldı.

"GÖLETİ SOSYAL YARDIM GİBİ GÖSTERİYORLAR"

Alamos Gold firmasının kendi madencilik faaliyetleri için yaptığı göleti vatandaşın kullanımına sunacakmış ve sosyal yardım faaliyeti gibi gösterdiğini, aslında gölette biriken suyu Kirazlıda maden çıkartmak için kullanacağı iddia edilen açıklamada; "Dahası, şirket, normal koşullarda çok öncesinden konunun sorumlusu bakanlık ve kamu kuruluşlarının yapması gereken bir gölet yatırımını sosyal yardım adına kendisi yapmayı üstelenerek, Kumarlar Köyü verimli arazilerini, meralarını ve yakın çevredeki doğal yapıyı (fauna ve florayı, ormanları, biyolojik çeşitliliği, doğal peyzajı, vb.) bozarak, köyün biricik su kaynağına göz dikmiştir; Altınzeybek 2 Göleti’nde toplanan suyun büyük bölümünü Kirazlıda kullanmayı planlamaktadır" denildi.

 

"KİRAZLI MADEN PROJESİNİN YETERLİ SUYU YOK, CANLILARIN SUYUNA GÖZ.."

Kirazlı Maden Projesinde kullanılacak yeterli su kaynağı olmadığına dikkat çekilen açıklamada; "Kirazlı Maden Projesinin yeterli suyu yoktur. Kumarlar Köyü’nün kendisi ile yakın çevresindeki doğal ekosistemler ve canlıların can suyuna göz dikmiştir. Tüm planları buna yöneliktir. Yörenin iklimi, özellikle hidroklimatolojisi kuraklığa eğilimdir; bugünkü koşularda bile yıllık su açığı çok yüksektir. Yöre 2 yıl ve daha uzun kuraklıklarda ciddi su sıkıntısı yaşamaktadır. Dolayısı ile hem uzun yaz kuraklığı dönemlerinde hem de kuraklık olaylarının yaşandığı dönemlerde, ki iklim değişikliği gözlenen kuraklık eğilimlerini kuvvetlendirecektir, maden için göletten çekilecek olan bir damla su bile Kumarlar ve çevresindeki içme, kullanma, tarım ve canlı yaşamının can suyunun azalması ve kesilmesi anlamına gelecektir. Sonuç olarak, Çanakkale ve yöresinde yaşam için gerekli olan suyun tek bir damlasını dahi “vahşi madenciliğe” vermeyeceğimizi bir kez daha dile getiriyoruz. Suyumuz, toprağımız, havamız yaşam içindir, yaşam adına sahip çıkmaya devam edeceğiz" denildi.

FACEBOOK YORUM
Yorum