içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Aynalı Pazar

Bugun...

Ekoturizm Yağmasında Önemli Gelişme!

Tarih: 14-07-2021

Ekoturizm Yağmasında Önemli Gelişme!

TMMOB Genel Merkezinden görevlendirilen Av.Berna Çelik, İl Özel İdaresi tarafından 06.01.2021 tarihinde onaylanan Bayramiç’te bir ekoturizm ruhsatı için yargıya başvurdu. Av.Çelik Çanakkale İdare mahkemesine yaptığı başvuruda söz konusu ekoturizm projesinin "EkoTurizm" amaçlı 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planının; hukuka aykırı olduğu, planlar hiyerarşisine aykırı olarak planlama yapıldığı, planlama ilke ve esaslarına, şehircilik mevzuatına aykırı hükümler içerdiği, ekoturizm alanlarının belirlenmesinde bilimsel ve nesnel ölçütlere dayanılmadığını ileri sürdü.

 

İl Özel İdaresi ise davanın zamanı içerisinde yapılmadığını, ruhsatlandırma işleminin ise Çevre ve Şehircilik mevzuatlarına, kanun ve yasalara uygun olarak yapıldığını savundu. Davanın red edilmesini talep etti.

 

ÇANAKKALE İDARE MAHKEMESİNDEN EMSAL KARAR

Çanakkale’de büyük fırtınalar kopartan Ekoturizm ruhsatlarını engelleyen bir karar çıktı Çanakkale İdare Mahkemesinden. Mahkeme heyeti; TMMOB Genel Merkezi avukatı Berna Çelik’in yaptığı itirazı birçok konuda kabul etti. Söz konusu ekoturizm projesinin ormanlık alan içerisinde olduğu, tarımsal üretim yapılmadığının yanı sıra Ekoturizm 1/1000 ölçekli imar planlarına aykırılık olduğu, 1/5000 ölçekli nazım imar planında belirtilen turizm alanında belirtilen üst plana aykırı olduğu, Geleneksel yapılaşmaya aykırılık olduğu, Ekoturizm kavramını içeren çiftlik turizm, klimatizm etkinliği, at ile gezinti etkinliği, dağ bisikleti etkinliği, dağcılık etkinliği, doğada serbest yürüyüş vb etkinlikler için çevreye zarar verilmemesi gerektiğine dikkat çekilerek söz konusu proje için yürütmeyi durdurma kararı çıkardı.

 

EMSAL OLDU.. BÜTÜN RUHSATLAR TEHLİKEDE

Son yıllarda İl Genel Meclisine gelen ekoturizm dosyalarının büyük kısmı onaylanmıştı. TMMOB’nin açtığı yürütmeyi durdurma kararı, son iki yılda İl Genel Meclisinden geçen tüm ekoturizm projelerini etkileyecek. Ekoturizm adı altında Çanakkale’nin özellikle Bayramiç ve Ayvacık-Assos hattında yapılan yağmalamalar karşısında yargı vermiş olduğu kararla, ruhsat ve imar değişikliklerine yapılacak itirazlar için emsal oluştu.

FACEBOOK YORUM
Yorum