içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Aynalı Pazar

Bugun...

Kadınlar Elleriyle Kurup Paza Kazanınca Başlarına Gelmeyen Kalmadı!

Tarih: 23-05-2019

Kadınlar Elleriyle Kurup Paza Kazanınca Başlarına Gelmeyen Kalmadı!

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Babakale köyünde kadınların kurduğu dernek Köy Muhtarı Bekir Vargün'ün baskıları ile kapanma noktasına geldi. Köy kadınların işlettiği Dernek Lokaline iddialara göre göz diken Muhtar Vargün önce kadınların yasal sözleşmesini tehditle yeniletti. Ardından da sözleşmelerinin bitimine süre olmasına rağmen lokal bahçesine inşaat malzemeleri dökerek tadilata başladı. Muhtar Bekir Vargün'ün baskısı altında kalan Dernek üyeleri ise tepkililer.

 

KÖY KADINLARI 10 YIL ÖNCE YIKINTIYI ONARIP DERNEK BİNASI YAPTILAR

Çanakkale Ayvacık ilçesine bağlı Babakale köyünde yaşayan köy kadınlar 2009 yılında Babakale Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneği kurdular. 2009 yılında köy Muhtarı olan Aziz Erkan, köy kadınlara destek olmak amacıyla yıkıntı halindeki bir binayı aylık 20 TL karşılığında kadınlara 20 yıl süre ile kiraladı. Dernek üyesi köy kadınlar, köye gelen yerli ve yabancı turistlere yöresel yiyecek ve içecekleri satmak için o yıllarda harabe halinde olan binayı tadilat yaparak onardılar. Yıllarca onardıkları lokal binasında faaliyet yürüten dernek kurulmasından sonra esrarengiz olaylar da yaşamaya başladı. Dernek binasına giren hırsızlar; kasada bulunan makbuz ve defterleri çalarken paralara hiç dokunmaması, dernek binasını yakma girişimi gibi.. Derneğin kaderi ise 2014 yerel seçimlerinde köy muhtarı olarak Bekir Vargün'ün seçilmesi ile değişti.

 

YENİ MUHTAR DERNEK LOKALİNE GÖZ DİKİP TEHDİTLERE BAŞLADI!

Yeni muhtar 2015 yılında Ayvacık Kaymakamlığı’na giderek kadınları şikayet ediyor ve lokalin boşaltılmasını istiyor. Dönemin kaymakamı kadınları dinlemeden muhtarın beyanına dayanarak binanın boşaltılması için tebligat gönderiyor. Dernek üyesi kadınlar tebligata itiraz ediyor ve idare mahkemesinde dava açıyorlar. Davayı kaybeden kadınlar üst mahkemeye başvurmaya hazırlanırken aynı günlerde Çanakkale Valiliği’nden de randevu alıyorlar. İddialara göre; randevudan birkaç gün önce, muhtar kalabalık bir grup ile lokale geliyor ve sözleşmeyi yenilemek istediklerini belirterek kadınları; “köyden birileri sopalarla kale meydanında bekliyor ve buradan iyi bir sonuç çıkmazsa bu binayı başınıza geçirecekler” diyerek tehdit ediyor.

MUHTAR TEHDİTLE YENİ SÖZLEŞME İMZALATTI İDDİASI

İddialara göre köy kadınları baskılara direnemeyerek; yıllık 3 bin TL kira ödenecek, sözleşme 3 yıl geçerli olacak şekilde yeni sözleşmeyi imzalıyorlar. Muhtar Bekir Vargün, Eylül 2018’de binayı boşaltmaları için Derneğe tebligat gönderiyor. Yasalar gereğince derneği ve lokali bir yıl daha kullanma hakları olduğunu öğrenen kadınlar, 1 Ekim 2019 tarihine kadar lokali kullanmaya devam etme kararı alıyorlar.

 

KADINLAR BOŞALTSIN DİYE KAÇAK YAPI İHBARI YAPIYOR!

Aralık 2018’de Çanakkale İl Özel İdare’den gönderilen bir mühendis lokal binasının etrafında ölçüm yapıyor. Köy kadınlarının yasal olarak lokalde 1 yıl daha uzatma haklarını kullanmaları üzerine Muhtar Bekir Vargün'ün Tarih binanın kaçak yapı olduğu ihbarında bulunduğu ortaya çıkıyor. Mühendis incelemelerinin ardından binanın kaçak yapı olduğunu tespit ederek Muhtarlığa 3 Bin 500 TL ceza kesiyor. Binanın kaçak yapı olarak tespit ettiren ve ceza ödemeyi göze alan Muhtar Bekir Vargün daha sonra Çanakkale İl Özel İdaresi encümenliğine başvurarak yıkım kararı çıkarttırıyor!

 

MUHTAR YIKIM KARARI ÇIKARTTIRIP SUYU VE ELEKTRİĞİ KESTİRDİ

Dernek de bu kararın iptali için dava açarken;  Muhtar Bekir Vargün yıkım kararı ile Uludağ Elektrik’e başvurarak 6 Mayıs 2019 tarihinde derneğin elektriğini kestiriyor ve sonra kendisi de suyu kesiyor. Elektrik ve Suyun kesilmesi sonrasında kadınlar dernek lokalinde çalışamaz hale geliyorlar.

MUHTAR LOKALİN BAHÇESİNE TAŞ DÖŞETTİRDİ!

Kadınların lokaline yıkım kararı çıkarttıran, elektriklerini ve suyu nu kestiren Muhtar bir sabah aniden Lokal binasının bahçesine taş döktürüp döşettirmeye başladı! 20 Mayıs 2019 sabahın lokali açmaya gelen kadınlar, kendilerinden habersiz olarak muhtarlığın lokal bahçesine taş döktürdüğünü ve taş döşettiğini görüyorlar. Kadınların yıllarca mücadele vererek korudukları mekan bir anda Muhtar Bekir Vargün tarafından işgal edildi.

 

KÖYLÜ KADINLARIN EMEKLERİ YARGIYA BAŞVURDU

Babakale köyünün kadınlarından oluşan dernek, 10 yıllık süre içerisinde elde ettikleri gelirle çevre beldelerde bulunan bir çok okula da malzeme yardımında bulundu. Köylü kadınlar ayrıca kurdukları dernek aracılığı ile ilk defa kendi kazandıkları paralarla Türkiye'nin bir çok yerini gezdikleri gibi Selanik, Kıbrıs, Sakız ve Midilli adalarına da gittiler. Dernek olarak köyün kadınlarını sağlık kontrolünden geçirmenin yanı sıra Ev pansiyonculuğu kursu düzenleyerek köyde pansiyonculuk yapılmasının da önünü açtılar. Dokumacılık, takı kursu gibi birçok kursta alan kadınlar ekonomik güçlerinin ellerinden alınmasına ise isyan ediyorlar. Muhtar Bekir Vargün'ün hukuksuz olduğunu öne sürdükleri uygulamalarından şikayetçi olan Babakale köyü kadınları hukuki süreci de başlattılar.

 

MUHTAR ÜÇ YILLIĞINA KİRALAMIŞ!

Muhtar Bekir Vargün ise konuyla ilgili; “Burası Babakale köyünün bir mekanı. Daha önce kiralanmış. Kira sözleşmesi 8 aydı ve bitti. Şimdi o binayı köyün dokusuna uygun olarak yıkıp yeniden yapacağız yada tadilatını yapacağız. Bunun için tekrar ihaleye çıkmadı. Ben derneği kapatmıyorum. Orası köye ait bir mekan. Burayı ya ihaleye çıkartacağım ya da kullanıma açacağım. Orayı 3 yıllığına bende kiraladım. Kadınları dışlama, dernek kapatma gibi bir durum söz konusu değil. Biz, Babakale Köyü’nün mekanını tekrar köye kazandırmak istiyoruz. orada 13 kadın çalışıyor. Bizim amacımız orada 13 kişi değil, daha fazla insana hizmet vermesini sağlamak” dedi.

FACEBOOK YORUM
Yorum