içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Aynalı Pazar

Bugun...

"Kültürümüzde Kadına Şiddet Var Mı, Yok Mu" Tartışması!

Tarih: 05-12-2019

Çanakkale Belediyesi Aralık ayı meclis toplantısında Kadına Şiddet tartışmaları yaşandı. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan "Türk kültüründe kadına şiddet yoktur. Arap Kültüründe vardır, Araplaştırılıyoruz" sözleri damga vurdu. Gökhan'ın sözlerine itiraz eden AKP'li Sıtkı Aktuğ ise aksini savunarak; "Kültürümüzde kadına şiddet vardır" demesi dikkat çekti.

 

"KADINA EL KALDIRMAK DELİKANLILIĞA SIĞAR MI?"

25 Kasım Dünya Kadına Şiddet konusuna da değinen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, kadına şiddet konusunda oldukça öfkeliydi. Başkan Ülgür Gökhan; "İnsan olamaz bunlar, bunlara insan denmez. Adam küçücük çocuğunun gözleri önünde acımasızca tekmeliyor. Gözaltına alındı ama yakında yine salarlar.  Neden oluyor bu? Eğitimsizlikten kaynaklanıyor. Çünkü öyle öğretildi bunlara. Anasına, kız kardeşine bu şekilde davranıldı. Bu davranışlar o camia tarafında normal görüldü. Tarikat şeyhlerinin kucağına düşmüş kadınlar, sevaba erişmek için.. Bu anlayışla yetişen kadınlar var. Bunlara hiçbir tepki gösterilmiyor. Devletten bile tepki yok. Bir tarikatın şeyhinin devletin diyanetinden maaş aldığı ortaya çıktı. Diyanet işleri başkanının yaptığı konuşmalara bakın. Bunları konuşacağız. Çanakkale halkına bunları da anlatacağız buradan. Çanakkale'de böyle şeyler yaşanmıyor ama bunları duymayan bilmeyenlere de bunları anlatacağız. Bir kadına el kaldırmak erkekliğe sığar mı? Bu zafiyetleri karşısında şiddet göstermek doğru mu? Çocuğu dövüyor taciz ediyorsun, kadını tacizi edip dövüyorsun. Bunlar hafifletici sebeplerle kurtuluyorlar. En son Adalet Bakanı bile tutup isyan etti. 35 dilekçe yazmış kadın, devlet koruyamadı. Bu konuda tavrımızı düşüncelerimizi açıkça söylememiz gerekiyor" dedi.

 

"TÜRKLER KADINA SAYGILIDIR. ARAP KÜLTÜRÜNE KADINA ŞİDDET VARDIR"

AKP'li Esra Yüksel'in Cengiz Han'ın kadına olan saygısından bahsetmesi üzerine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; "Sözlerinize aynen katılıyorum. Biz Türk'üz ve biz Türkler kadına saygılı bir milletizdir. Araplar kadına saygısızdır. Biz Arap kültürünü özümsemeye başladığımızdan beri, kadına olan saygımız da değişti. Atatürk bunu çok önceden fark ettiği için, kadına seçme ve seçilme hakkının yanı sıra pozitif ayrımcılık yapmıştır. Biz giderek Araplaştığımız için, onlara özendiğimiz için, Türkçemizi bile yok ediyoruz. Arap kültüründe kadın dövmek vardır. Biz artık Araplaştığımız için bunlar oluyor. Üniversiteyi bile külliye diye ifade ediyorlar. Niyet ne burada? Geçen gün sayın İsmail kahraman geldi ÇOMÜ'ye, kapının açılışı yapıldı. Kahraman; "buraya külliye deyin, 18 mart külliyesi" deyin dedi. Türkiye cumhuriyetindeki tüm kadınların bilinçlendirilmesi lazım. Türkün örfünde geleneğinde; kadına şiddet yoktur.

 

"ARAP KÜLTÜRÜ EMPOZE EDİLİYOR" TARTIŞMASI

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın kadına şiddet konusu esnasında söylediği "Arap kültürü bizlere empoze ediliyor, Araplaştırılıyoruz" şeklindeki söylemlerine AKP'li Sıtkı Aktuğ itiraz etti. Aktuğ; "Arap kültürüne, Arap eğitim ve kültürüne yöneliş varmış gibi söylediniz. Ben aksi kanaatteyim. 1924 tarihinde çıkartılan kanunla eğitim tek elde birleştirildi, laik ve çağdaş eğitimin temelleri atılmıştır. Bugün baktığımız zaman biz niye Arap kültürüne gidelim? Barı da teknoloji ve bilimde Avrupa kültürü varken; neden Arap kültürüne yönelelim? Böyle bir şey yokta ondan. Ben bu düşüncelerinize katılmıyorum. İmam hatiplere giden öğrenci sayısı belli. Toplam öğrenci sayısının yüzde 17'si. Bu konu çok büyütülüyor bence. Kütüphane meselesi de açıldı; 40 tane sıfır okul yapıldı, bu okullarda hiç mi kütüphane yok? Kütüphane yoktur şeklinde ifadesi yanlış bir bilgidir" dedi.

 

"KADINA ŞİDDET BİZİM KÜLTÜRÜMÜZDEN GELİYOR!"

AKP'li Sıtkı Aktuğ konuşmasının devamında ise; "Kadın hayattır, kadına şiddeti kimse tasvip edemez. Evet, belki Arap kültüründe kadına yeterince değer verilmiyor. Bende okudum, Kadın hakları, insan hakları konusunda çok geridenler. Fakat Türkiye'de tabi ki basın ve kamuoyu bu konuları yakından takip ediyorlar. Sanki bu dönemde çok artmış gibi bazılarında bir fikir edinilmiş. Kadına şiddet bizim kültürümüzden geliyor. Aile yapımızdan geliyor. Bizim kültürümüzde kadın-erkek eşitliği sürekli tartışılmıştır. Şu veya bu şekilde tartışılmıştır. Kadın evet hayattır. Biz kadına daha fazla özgürlük verilmesinden yanayız. Büyük Atatürk de bunu zamanında diğer ülkelerden önce yapmıştır. Fakat bu şekilde düşünmeyenler de var, ne yapalım. Ters düşünüyor, bize uymuyorlar. Yetkililer görevini yapmamışlarsa görevlerinden alınsınlar, herkes işini yapsın. Ruh sağlığı bozuk insanlar yapıyorlar bunları, normal bir insan bir kadına şiddet uygulayabilir mi?" dedi.

 

"KÜLTÜRÜMÜZDE KADINA ŞİDDET YOKTUR"

AKP'li Sıtkı Aktuğ'un "Kültürümüzde kadına şiddet vardır" sözlerine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan çok sert tepki gösterdi. Karşılıklı söz dalaşı şeklinde cereyan eden tartışmada Ülgür Gökhan; "Bunu nereden çıkartıyorsunuz? Bizim kültürümüzde böyle bir şey yoktur. Hangi kamuoyu kadın-erkek eşitliğini tartışmıştır. Türkiye kamuoyunda böyle bir tartışma olmamıştır; tam aksine Sağ-Muhafazakar kamuoyunda bu tartışma vardır. Hiçbir zaman diğer kesimlerde böyle bir tartışma çıkmamıştır" dedi.

FACEBOOK YORUM
Yorum