içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Aynalı Pazar

Bugun...

Kuzenlerin Aylarca Çektiği Ağrı 1 Saatte Geçti

Tarih: 27-12-2018

Kuzenlerin Aylarca Çektiği Ağrı 1 Saatte Geçti

Aynı şikâyetlerle Çanakkale Anadolu Hastanesi Beyin Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özkan Özger’e başvuran Recep Matur ile kuzeni Fevzi Matur birer ay arayla fıtık ameliyatı olarak ağrılarından kurtuldu. Dr. Özger, bazen ani bir zorlama, ayakta çok durmak, üşütmek ve stresin bile bel fıtığına neden olabileceğini söyledi.

 

Çanakkale’de yaşayan Recep Matur ile kuzeni Fevzi Matur bacak ağrısı ve ayaklarda kuvvetsizlik şikâyeti ile Çanakkale Anadolu Hastanesi Beyin Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özkan Özger’e başvurdu. İki hasta da şikâyetlerinin nedeninin bel fıtığı olduğunu öğrendi. Tedavi için ameliyat masasına yatan kuzenler, 1 saatlik başarılı bir operasyonun ardından sağlıklarına kavuştu. Bel fıtığının 35-50 yaş arasında ve her iki cinste de eşit olarak görüldüğünü belirten Dr. Özger önemli bilgiler verdi.

 

BELİRTİLERİNE DİKKAT EDİN

Bel fıtığı; omurgalar arasında bulunan disk denilen elastiki kıkırdak dokunun omurgaların basısı nedeniyle öne doğru kayarak omurilik kılıfından çıkan ve bacağın çeşitli bölgelerine giden sinirleri sıkıştırmasıyla oluşur. Doktorun gerekli görmesi halinde MR (Manyetik Rezonans) görüntüleme yaparak teşhis koyulur. Omurga yapısı nedeniyle uzun boyluların bel fıtığına yakalanma riskleri daha fazladır. Ağır işlerde çalışanlar, ev hanımları, uzun süre oturmak zorunda kalan masa başı çalışanları, şoförler, sürekli ayakta duran; öğretmen, eczacı, garson gibi meslek sahipleri, açık havada çalışanlar, yoğun stres altındaki çalışanlar bel fıtığına yakalanma olasılığı en yüksek kesimdir. Bazen ani bir zorlama, ağır bir şey kaldırma, ters bir hareket veya belin üşütülmesi bile bel fıtığına neden olabilir. Ancak bel fıtığının en önemli nedeni uzun süren stres ve gerginlikler sonrası kaslardaki aşırı gerilmedir.

 

Bel fıtığı belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz.

•             Tek ya da her iki bacağa vuran ağrılar,

•             Ayaklarda uyuşmalar,

•             Hareket kısıtlıkları,

•             Yürüme ve oturmada güçlük,

•             İleri safhalarda cinsel iktidarsızlık,

•             Çabuk yorulma,

•             İdrarını tutamama,

•             Dengesizlik ve yürüyememe.

 

NASIL ÖNLEM ALABİLİRİZ?

Kişinin yukarı doğru esnemesi sakıncalıdır, eğer yüksekte ki bir şeye uzanılması gerekiyorsa merdiven ya da iskemle kullanması önerilir. Belin daima sıcak kalması, açık pencere ya da havalandırma önünde durmaması tavsiye edilir. Bel ve bacak ağrısı olan kişiler mutlaka stresten uzak durmalıdır. Stres, bel ve bacaklarda ağrıyı arttırmanın yanında bel fıtığının ilerlemesine de yol açabilir. Evde kalınan süre içerisinde yatak istirahati yapması önerilir. Çok sert zeminlerin sanıldığının aksine zararları daha fazladır. Kaliteli bir yaylı yatakta ve kişinin kendince en rahat edebildiği pozisyonda yatması daha uygundur. Kesin tanı ve tedavi için mutlaka bir uzman doktora danışılmalıdır.

FACEBOOK YORUM
Yorum