“Ortada Kazanım Yerine Hezimet Vardır”
Tarih: 25-08-2023
Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin, 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7’nci Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde 1 Ağustos’ta başlayan süreç sona erdi. Müzakere sürecinin sonlanmasıyla birlikte Kamu İşveren Heyeti ile Yetkili Konfederasyon Memur-Sen, memur ve memur emeklilerini ilgilendiren genel zam oranlarında uzlaşmaya varamazken, 11 iş kolunda ise yetkili sendikalarla ile Kamu işveren Heyeti arasında imzalar atıldı.
Yetkili sendikalar ve kamu işverenleri arasında imzalanan sözleşmelerin sağlık çalışanlarının taleplerini karşılamadığını açıklayan Türk Sağlık Sen Çanakkale Şube Başkanı Turan Çavdar; “7. dönem toplu sözleşmeleri ile tıpkı 6. dönemde olduğu gibi kamu çalışanlarının, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının 2 yılı heba edilmiştir. Kamu çalışanlarının beklentisi olan refah payı, kira yardımı, enflasyon farkının aylık verilmesi, 8 Bin 77 liralık zammın emekli maaşlarına eklenmesi, yardımcı hizmetlilere kadro, vergi diliminin yüzde 15’e sabitlenmesi, bayram ikramiyesi, sözleşmeden kadroya geçenlere süre sınırı olmadan mazeret tayini hakkı verilmesi gibi hususların hiçbirisi anlaşılan maddeler arasında bulunmamaktadır” dedi.
“MUALLÂK İFADELERLE ÇALIŞANLARI OYALAMA YOLUNU SEÇTİLER”
Çavdar açıklamasının devamında; “Sağlık ve sosyal hizmet kolunda da durum farklı değildir. Tüm sağlık çalışanlarının beklediği tek kalem maaş, taban, teşvik ve nöbet ücreti gibi tüm ödemelerin günümüz şartlarına uygun bir seviyeye yükseltilmesi, giyim yardımı gibi sosyal ödemelerin diğer kurumlar seviyesine çıkartılması gibi temel beklentileri ile ilgili hiçbir mutabakat yoktur. “Çalışma yapılacak” gibi ucu açık muallak ifadelerle çalışanları oyalama yolunu seçmişler, günü geçiştirmenin telaşına kapılmışlardır. İmzalanan mutabakat o kadar boştur ki günümüz şartlarında ancak trajikomik olarak değerlendirilebilecek bazı ödemelerle ilgili artışları kazanım diye sunma derdine düşmüşlerdir. Ortada kazanım yerine hezimet vardır. Bunun da sorumluları yetkili konfederasyon ve sendikadır” ifadelerini kullandı.
“ÇALIŞANLARIN TALEPLERİ DİKKATE ALINMADIĞI GİBİ..”
Atılan imzaları tiyatro olarak değerlendiren Çavdar; “Çalışanların taleplerinin dikkate alınmadığı, mağduriyetlerin görüşülmediği, imza atmak için mutabakat yapılmasının dışında hiçbir kayda değer gelişmenin olmadığı bu tiyatronun sahibi onlar, kaybedeni ne yazık ki tüm çalışanlar olmuştur. Türk Sağlık-Sen olarak özellikle belirtmek istiyoruz ki yetkili konfederasyon ve sendikanın bu tiyatrosuna dur diyecek olan yine çalışanların kendileridir. Yetkiyi sahibine ve ehline teslim ederek toplu sözleşmede kamu çalışanlarının sürekli kaybetmelerine bir son vermelidirler. Türk Sağlık-Sen olarak mücadelemiz tüm platformlarda, her zaman ve şartta çalışanlar adına devam edecektir. Temel beklentilerin karşılanması, kronikleşen sorunlara çözüm üretilmesi adına var gücümüzle çalışacağız. Tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarını da bu mücadeleyi birlikte vermeye, ailemize katılmaya çağırıyoruz” açıklamasında bulundu.