içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Aynalı Pazar

Bugun...

“Su Altından Değerlidir”

Tarih: 21-03-2019

“Su Altından Değerlidir”

Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi, Dünya Su Günü olan 22 Mart 2019(Yarın) Çanakkale'nin tek içme su kaynağı olan Atikhisar Barajı'nda buluşuyor. STK'arın, vatandaşların yerel yönetim temsilci ve adaylarının da katılacağı buluşmada Çanakkale su kaynağının karşı karşıya kaldığı tehditler konuşulacak. Etkinliğe Belediye Başkan Adayı Ülgür Gökhan'ın da katılacağını bu vesile ile Cumhur İttifakı adayı Ayhan Gider'e de çağrıda bulunularak; "Sayın Gider sizi de aramızda görmek istiyoruz" denildi.

 

Çevre Aktivisti İlhan Pirinççiler konuyla ilgili olarak yayınladığı mesajında; "Yarın 22 Mart Dünya Su Günü. Su, yaşamın, geçim kaynaklarının ve refahın bir kaynağıdır. Su yaşamımızın en önemli yapı taşıdır. Bu nedenle 22 Mart dünya su gününde (Cuma) Çanakkale suyunu konuşuyor. Çanakkale halkı, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetim temsilcileri ve adayları Atikhisar Barajında buluşuyor. Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisinin düzenlediği etkinlikte biricik su kaynağımız Atikhisar Barajının ve Çanakkale’nin suyunun karşı karşıya kaldığı tehditler konuşulacak" dedi.

 

"SU; YENİ ELMASTIR"

Gelecekte su kaynaklarının daha az bulunacağı ve Elmas'tan daha değerli bir kaynak olacağı Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'nın raporlarında belirtildiğine dikkat çeken Pirinççiler; "TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası) şubat 2019 tarihli raporuna göre; “Su; yeni elmas" Yani başka bir ifade ile yaşam kaynağımız su az bulunur, ulaşılamaz ve çok pahalı hale geliyor! Elmaslaşma riski taşıyor. Yeryüzündeki su miktarı yıllar içinde sabit kalırken, artan ihtiyaca bağlı olarak su kaynakları üzerindeki baskının daha da derinleştiğinin belirtildiği raporda, bunun su kıtlığı sorununu ortaya çıkardığına vurgu yapılıyor. Raporda “Üç tarafı sularla çevrili olmasına rağmen, Türkiye’nin su stresli bir ülke olduğu biliniyor. 2004 ve 2016 arasında su kullanımında yüzde 50’den fazla artış gerçekleşti. Mevcut kaynakların 20 yıl içinde tükenmemesi önkoşuluyla, gelecekte Türkiye’nin su kaynakları üzerindeki baskının artması bekleniyor. Gelecek nesillere sağlıklı ve yeterli miktarda su aktarılması için kaynakların korunması ve verimli kullanılması gerekiyor. Kişi başına yıllık 5 bin metreküpten fazla su potansiyeli olan bir ülke su zengini olarak kabul ediliyor. 2023’te 87 milyon nüfusa sahip olması beklenen su stresli Türkiye’nin, 2023’teki su potansiyeli 1.289 m3/kişi seviyesine düşecek” denildi."

 

"YILLARDIR SU TOPLAMA HAVZASI TEHDİT ALTIN"

Çanakkale'nin tek içme su kaynağı Atikhisar Barajının su toplama havzasının tehdit altında olduğuna dikkat çeken Pirinççiler; "130 bin nüfuslu şehrin (diğer canlıları saymazsak) tek su kaynağı Atikhisar Barajı. Yıllardır baraj ve su toplama havzası üzerinde büyük tehdit var. Sivil toplum kuruluşları, duyarlı yurttaşlar ve Çanakkale Yerel Yönetiminin çalışmaları ile bu tehdidi duymayan yok artık! Vahşi Metalik Madencilik (altın, gümüş vd.) ekosistem üzerinde; hava toprak su kaynaklarımız üzerine kabus gibi çöken bir büyük tehdit olarak yanı başımızda duruyor. Başta insan olmak üzere, tüm canlılar üzerinde yaşamsal etkileri olacak bir büyük risk ve tehlike ile karşı karşıya Çanakkale. Maden işletmeye geçer ise, binlerce ton ağır metaller açığa çıkacak. Yine altını ayrıştırma aşamasında kullanılacak binlerce ton siyanür ölümcül bir tehdit... Daha maden sondajları aşamasında bile zaman zaman köylerde sular içilemez hale geldi. Kirazlı Balaban bölgesi başta olmak üzere Atikhisar Barajı su toplama havzasında; yıllardır yapılan ormansızlaştırma, erozyonu arttırarak barajımızı çamurla dolduruyor. Baraj su toplama havzasında kesilen ağaçlar ve yok edilen ormanlar, Atikhisar Barajına gelen yeraltı ve yerüstü sularını azaltıyor. Bir gram altını ayrıştırmak için gerekli 3.5-4 ton su da hesap edildiğinde Çanakkale'de suyu konuşmak en önemli sorun olarak karşımızda duruyor" dedi.

 

"ÜLGÜR GÖKHAN GELECEK, AYHAN GİDER'İ DE ARAMIZDA GÖRMEK İSTİYORUZ"

İlhan Pirinççiler yaptığı açıklamada mevcut belediye başkanı ve Belediye Başkan adayı Ülgür Gökhan'ın da etkinliğe katılacağını belirtirken; Cumhur İttifakı adayı Ayhan Gider'e de çağrıda bulunarak buluşmaya davet etti. Pirinççiler; "Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Ülgür Gökhan’ın da katılması beklenen etkinlikte; Sayın Ayhan Gider’e de açık çağrımızdır! Sayın Ayhan Gider 22 mart dünya su gününde Çanakkale'nin biricik su kaynağı Atikhisar Barajında saat 15.00’da buluşuyoruz. Forum etkinliği şeklinde düzenlenen etkinlikte, sizleri de yeni dönem belediye başkanı adayı olarak aramızda görmek isteriz. Çünkü Çanakkale'nin biricik su kaynağı Atikhisar barajımız madencilik ve erozyon tehdidi altında. Çözüme yönelik söyleyeceklerinizi Çanakkale halkı çok merak ediyor" dedi.

FACEBOOK YORUM
Yorum