içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Aynalı Pazar

Bugun...

TMO Çanakkale’de Çeltik Alacak Mı?

Tarih: 08-10-2021

TMO Çanakkale’de Çeltik Alacak Mı?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek, TBMM’ye Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi. Çeltik üreticilerinin sorunlarının yanı sıra TMO’nun bu yıl Çanakkaleli çeltik üreticilerinin mahsullerini alıp almayacağını da soran Erkek önergesinde; “Çeltik, dünya nüfusunun yarıdan fazlasının besin kaynağı olarak faydalandığı en önemli tahıl ürünlerinden birisidir. Aynı zamanda dünyada en fazla üretimi yapılan ürünler içinde yer almaktadır. Bilindiği üzere, Çanakkale’de ülkemizin en çok çeltik üreten illerindendir ve verimi de oldukça yüksektir. Ancak böylesine kıymetli ve verimi yüksek olan bir ürün için bile üreticilerimiz tedirginlik içindedir. Geçtiğimiz yıl 6,5 liradan satılan çeltik bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıkladığı fiyatlar uyarınca 5-5,5 lira arasında alıcı bulmaktadır. Bu durum ise ürünün satıcı açısından pazarlanmasında sorunlara yol açmaktadır. Yaşanan sorunlar üreticinin ve tüketicinin aleyhine sonuçlar doğmasına yol açacaktır” ifadelerine yer verdi.

“ÜRETİCİ MALİYETLERİ ARTMIŞKEN..”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çanakkale Milletvekili Av. Muharrem Erkek’in verdiği soru önergesinde ise şu sorular yer aldı; “Son 1 yılda amonyum sülfat gübresi yüzde 157, dap gübresi yüzde 146, tarım ilaçları yüzde 60, elektrik fiyatları yüzde 56, zirai ilaç fiyatları yüzde 80'le yüzde 120 arasında artmışken, yani girdi maliyetleri inanılmaz oranda yükselmişken, yine aynı ürünün marketlerdeki fiyatı ciddi oranda zamlanmışken Toprak Mahsulleri Ofisi’nin çeltik fiyatlarına geçtiğimiz yıla göre daha düşük bir fiyat belirlemesinin nedenleri nelerdir?

 

İktidarınızın, gerileyen satış fiyatlarını üreticiyi mağdur etmeyecek bir duruma getirmesi yönünde çalışmaları bulunmakta mıdır? TMO, üreticiyi korumak adına Çanakkale bölgesinde çeltik alımı yapacak mıdır? Dünya nüfusunun yarıdan fazlasının tükettiği ve ülkemizde yüksek verim alınan bu tahıl ürünü için Çanakkale ve diğer illerde üretim alanlarını arttırmaya, üretimi teşvik etmeye yönelik bir planınız bulunmakta mıdır?

FACEBOOK YORUM
Yorum