içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Aynalı Pazar

Bugun...

Ülgür Gökhan; "Kimse Parayla Çanakkale Halkını Satın Alamaz"

Tarih: 13-12-2019

Ülgür Gökhan;

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, düzenlediği basın toplantısının hedefinde Alamos Gold ve iştiraki Doğu Biga Madencilik vardı. Doğu Biga şirket sözcüsü Çağın Şen'in yaptığı açıklamaları değerlendiren Gökhan; "O kadar madem eğitim vermişler çalışanlarına, neden işten çıkartıyorlar? Diğer iştiraklerinde çalıştırsınlar" dedi. Sosyal medya üzerinden sponsorlu paylaşımlarda Maden firması tarafından çıkartılan işçilerin sorumlularının kendileri gibi gösterildiğini ve hedef haline getirildiklerini açıklayan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; "Halkın yararına yaptığımız hiçbir şeyden korkmayız, kimseye de verilmeyecek hesabımız yoktur. Bu konuda bizi hedef yapan, tehdit ve şantajlarda bulunanlarla ilgili de suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

 

"ÇANAKKALE HALKININ ESENLİĞİ VE GÜVENLİĞİ İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ"

Siyanürlü Altın madenciliğine karşı verilen mücadeleyi anlatan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan düzenlediği basın toplantısında; "Kirazlı-Balabandaki altın işletmesine karşı 2011 yılından bu yana mücadele vermekteyiz. İlk ÇED sürecine katılmak için gittik, orada hatta Jandarma engeli ile karşılaşmıştık. Sonrasında toplantıya katıldık ve o günden bugüne mücadelemiz sürüyor. Neden bu mücadeleyi veriyoruz, neden oradaki altın işletmesinin ruhsatı ile ilgili mücadele içerisindeyiz? Çünkü o maden bizim su havzamızın tam tepesindedir ve bu kaynaklarımıza tecavüz etmişlerdir. Orada yapılacak siyanürlü altın işletmesi ve Balaban tepesi kaldırılınca ortaya çıkacak olan tehlikeli atıkların su veya hava yoluyla Çanakkale'yi etkileme riskine karşı, burada siyanürlü altın işletmesi yapılmaması konusunda duyarlılığımız gereği bu mücadeleyi yapıyoruz. Mahkemelere gittik, kimi davaları kazandık kimilerini kaybettik. Şunu biliyorduk ki; risk orada olduğu sürece biz bu mücadeleyi yapmalı ve Çanakkale halkının esenliği, güvenliği için mücadeleyi sürdürmemiz gerektiği inancını yaşıyoruz" dedi.

 

"ONLAR ÜZÜNTÜ DUYMUŞ OLABİLİRLER. RUHSAT YENİLENMEDİĞİ İÇİN BİZ SEVİNÇLİYİZ"

Doğu Biga Madencilik sözcüsü Çağın Şen'in açıklamalarına değinen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, maden ruhsatının yenilenmemesinden dolayı sevinçli olduklarını, ruhsatın bir daha da yenilenmeyeceğini düşündüğünü belirtti. Gökhan; "Bugün geldiğimiz noktada şunu gönüllü olarak söyleyebilirim; Çanakkale'nin yanı sıra Bayramiç, Kepez, Çan bölgelerinde yaşayan halkın büyük çoğunluğu, eminim ki yüzde 90'ı haklarını, geleceklerini koruduğumuzun bilinci içindedirler. İstiyorlarsa bu konuda kamuoyu araştırması yapsınlar, nasılsa çok paraları var. Sorsunlar halka burada altın madeni isteniyor mu, istenmiyor mu? Dün şirket sözcüsü ruhsatlarının yenilenmemesi nedeniyle üzüntü içerisinde olduklarını söylemiş. Bizde tam tersi büyük mutluluk içerisindeyiz. Onlar üzüntü duyabilir ama biz sevinç duyuyoruz. Şimdilik olmak kaydı ile söylüyorum; Bakan beyin Milletvekilimize söylemiş olduğu 'ruhsatı yenilemeyi düşünmüyoruz' ifadeleri, hatta sayın Cumhurbaşkanı'nın bu konuda tepkili olduğu 'Biz bu işten ne elde ediyoruz da bu kadar yaygara kopuyor' şeklinde soru sormuşlar. Ben bu konuda hem Sayın Bakanımıza hem de Cumhurbaşkanımıza bu konudaki yaklaşımlarından dolayı teşekkür etmiştim. 13 Ekimde yenilenmesi gereken ruhsat şu ana kadar da yenilenmemiştir. Ben şahsen yenilenmeyeceğini düşünüyorum" dedi.

"BİZİ İŞTEN ÇIKARTILAN İŞÇİLER ÜZERİNDEN TEHDİT EDİYORLAR"

Maden firmasının 200'den fazla işçiyi işten çıkartmasının sorumluluğunu Çanakkale Belediyesinin ve kendisinin üzerine yıkılmasına tepki gösteren Ülgür Gökhan; "Elbette şirket Ankara'da ruhsatın yenilenmesi için girişimlerde bulunuyor olabilir. Bu mümkün ancak bunu şu ana kadar başaramamış olmalarının sonucunda bizi tehdit ediyorlar. Ne üzerinden tehdit ediyorlar; işten çıkartılan işçiler üzerinden tehdit ediyorlar. 200 işçi çıkartıyorlarmış da bunun sorumlusu bizmişiz. Ben kimseye işçi çalıştırma taahhüdü vermedim kimseye. Ayrıca bunlar yetişmiş işçilerse; alıp götürsünler başka işletmeleri var, orada çalıştırsın, istihdam etsinler. Bu onların sorunu, onların verdiği sözlerdir. Verdikleri sözlerin karşılığını yerine getirememiş olmanın telaşı içerisinde düştüklerini düşünüyorum" dedi.

 

"NE BİR ŞİRKETE, NE MADENCİLİĞE KARŞIYIM. SADECE GÖREVİMİ YAPIYORUM"

Çanakkale ve yöresinde sadece Alamos Gold şirketine değil, Termik Santrallere ve diğer madencilik firmalarına karşı da hukuki mücadele yürüttüklerini hatırlatan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; "Şirket sözcüsü 'Neden sadece bize karşı duruluyor, neden sadece bizim işletmemiz ile ilgili mücadele ediliyor da diğerleri ile ilgili mücadele edilmiyor, bunun sebebini bilmiyorum' demiş. Biz bunu birçok kez anlattık; biz bütün yöremizdeki siyanürlü altın işletmecilerine karşıyız. 44 bin 400 Hektar yani 444 bin Dönüm alanda ruhsatlandırma var. Şu anda bir işletme var, Balabanda bir işletmeye hazırlanma var, bir de Eczacıbaşı'nın Lapseki Şahinli de işletme hazırlığı var. Biz bunların hepsine karşıyız, bunlar hakkında açılan tüm davalara da müdahil oluyoruz. Buraların Kazdağları yöresi olduğunu, bizi de etkileyeceği gerekçesi ile hatta Marmara Belediyeler Birliği kanalıyla da buralara dava açtık, ÇED'lerine müdahil olduk. Ancak Kirazlı bölgesindeki işletme tam da Çanakkale'yi doğrudan ilgilendirmektedir. Benim madenciliğe karşı olduğum yok, sadece bir firmaya karşı da düşmanlığım yok. Ben bu mücadeleyi Çanakkale halkı adına veriyorum, çünkü bu benim görevimdir. Halkın esenliği, sağlık güvenliği için mücadele etmek zorundayım. Nasıl altyapı yapmak, çöpleri toplamak gibi hizmet vermek zorunda isem, halkın sağlığını da korumak zorundayım" dedi.

"CUMHURBAŞKANIMIZIN DEDİĞİ GİBİ; HALKTAN YANAYIM, SERMAYEDEN DEĞİL"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Termik Santral bacalarına filtre takılma zorunluluğunu erteleyen yasayı veto etmesinin sebeplerini açıklarken kullandığı ifadeleri hatırlatan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; "Sadece madencilik ile değil Termik Santrallere karşı da yıllarca mücadele veriyoruz. Ama bizim Çanakkale'de benim sorumlu olduğum bölgede bir termik santral olmadığı için bölge anlamında itiraz ediyoruz. Nitekim ortaya çıkan sorunları hep birlikte görüyoruz. Tedbir alınacaktı, süre verilmişti vs. ne oldu? Süreler bitti, hiçbir tedbir almadılar. Kanun meclisten geçti ancak kamuoyu baskı o kadar tepkili ki Cumhurbaşkanımız veto etmek zorunda kaldı. Cumhurbaşkanımız ne dedi 'Bir tarafta sermaye diğer tarafta halkım var. Ben halkımdan yanayım' dedi. Bende aynı Cumhurbaşkanımız gibi halkımın yanındayım. Sermayeden taraf olamam" dedi.

 

"DENETLEME MAKAMI DEĞİLİZ. BALYA'DA YAŞANANLAR ORTADA"

Doğu Biga Madencilik sözcüsü Çağın Şen'in yaptığı 'Komisyon oluşturalım, alternatif denetim mekanizması oluşturalım' çağrısına da yanıt veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; "Gel birlikte denetleyelim gibi laf salatası yapmaya gerek yok. Ben denetleme makamı değilim. Denetleyecek makamlar var. Ama denetim ve kontrollerin ilerleyen süreçte nasıl olacağı konusunda inancımız yok, güvenimiz yok. Bunun en somut örneğini Balya'da gördük, yaşadık. Yarın burada en ufak bir sızıntıda oluşabilecek felakette karşı nasıl bir tedbir alacaklar? Bunlar heybeye atacaklar altını çekip gidecekler, buradaki doğa tahribatı ile biz baş başa kalacağız. Bunlar sanıyorlar ki; biz parayla satın alınabiliriz. Valla herkesi satın alabilirsiniz ancak Çanakkale halkını kimse parayla satın alamaz. Çanakkaleli hemşerilerim bilinçli insanlardır, başka bölgenin insanlarına benzemezler. Halkımızı sürekli aydınlatıyoruz. Şu an itibariyle halkı dediğim gibi büyük oranda, ki bence tamamı buna karşıdır. Bazıları korkup ses etmeye bilir belki ama büyük çoğunluğu ile bu konularda hemfikiriz" dedi.

 

"ÇANAKKALE HALKINI KİMSE SATIN ALAMAZ"

Şirketin yaptığı yardımlar konusunda da eleştiriler yönelten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, devletin çeşitli bakanlıklarından şirkete 850 milyon TL teşvik verildiğini hatırlatarak; "25 milyon lira yatırım yaptık diyorlar. Burs imkanı tanıdık, okullarda alt yapılar yenilemeler yaptık, çöp konteynırları dağıttık, yol yaptık demiş. 25 milyon dolar ekonomiye katkı sağladık demiş şirket sözcüsü. İyi güzel de 151 milyon dolar da teşvik aldınız. Bunun sadece 25'ini vermişsiniz, dolayısıyla devletin cebinden harcamışsınız. Harcadıklarınızın tamamını da gider göstermişsiniz. 850 milyon lira yani 151 milyon dolar teşvik aldınız. Birbirimizi kandırmayalım, biz de matematik biliyoruz. Bizleri parayla satın alma noktasında olamazsınız. Bu söyledikleriniz bizlere yapılmış bir hakarettir. 25 milyon dolar harcadık, yaptığın iyilikleri söyleme bari. Kestiğin ağaçları, yok ettiğin doğayı, yarın oluşturacağın riskleri söylemiyorsunuz. Benim tepemden çekilin kardeşim" dedi.

"SOSYAL MEDYADAN BİZİ HEDEF GÖSTERİYORLAR"

Alamos Gold şirketinde çalışan 200 işçinin iş akdinin fesih edilmesini açıklamasının ardından sosyal medyada bir takım sponsorlu paylaşımlar yapılmaya başlandı. Bunların örneklerini basın mensuplarıyla paylaşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; "Yarın buradan çekip gideceksiniz, size bugün destek verenler insanları toplayıp buraların Kazdağları olmadığını söyleyen, Kazdağları'na 40 km mesafede olduğunu söyleyenler gidecekler. Biz Allah sağlık verdiği sürece bu kentte yaşayacağız. Bugün bize verilen görev yarın bitecek. Yarın sokakta bunların hepsi bizden sorulur 'arkadaş orada ne iş yaptın, gözün nereye bakıyordu' diye bana sorulur. Ben bunun hesabını verememekten korkarım. Aynı şekilde doğanın katledilmesine karşı sesimi çıkarmazsam; dilsiz şeytan olmaktan, Allah'a karşı hesap verememekten korkarım. Beni istediği şeylerle tehdit edebilirler. İnternette sponsorlu yayınlar yapılıyor; Özgür Türkiye, Ülkücü Gündem isimli sosyal medya hesaplarından. Parasını ödemişler yaptırmışlar. Bu bir suçtur, buradan da suç duyurusunda bulunuyorum. Fotoğraflarımızı koymak suretiyle hedef yapılıyoruz, bu bir suçtur. Ülkücü Gündem denen şahıs her kimse; ülkücüler vatan severdir, ülkücüler sermaye sever değildir" dedi.

 

"KALKIP KANADA'DAN GELECEK BİZİ TEHDİT EDECEKLER!"

Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclis Başkanı Pınar Bilir ile Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın Sosyal medya hesaplarında hedef gösterilmesine tepkisi de sert oldu. Bu paylaşımların sorumlularının Altın Şirketi olduğunu düşündüğünü belirten Ülgür Gökhan, kimseden çekinmediklerini söyledi; "Ne yaparsanız yapın. Biz bunları başkalarından da gördük. Bunlara yabancı değiliz. Hatırlarsanız geçmişte de büyük sermaye grupları vardı, Ticaret ve Sanayi Odası'ndan filan hatırlarsınız. Biz bu konuda halkın temsilcisi isek; halkın yararına yaptığımız hiçbir şeyden korkmayız, kimseye de verilmeyecek hesabımız yoktur. Bu konuda bizi hedef yapan, tehdit ve şantajlarda bulunanlarla ilgili de suç duyurusunda bulunacağız. Bir şeyden de korkumuz yok, halkımın menfaatini koruduğum için kimseden çekinmem. Kalkıp Kanada'dan gelecek Alamos Gold, burada tetikçiler tutacak Doğu Biga gibi taşeronlar tutacak, sonra bize tehditte bulanacak! Öyle bir şey olamaz. Bütün devlet görevlileri bu konuya el atarlarsa sevinirim. Sayın Bakanımızın ve Cumhurbaşkanımızın bu konuda kararlı davranacaklarını düşünüyorum. Eğer ruhsat yenilenirse mücadelemize kararlılıkla devam ederiz" dedi.

FACEBOOK YORUM
Yorum