içerik yükleniyor...Yüklenme süresi bağlantı hızınıza bağlıdır!

Aynalı Pazar

Bugun...
Temelsiz Ev Olmaz

Lise eğitimini tamamlayıp üniversite eğitimine geçecekler için önemli bir yol ayrımı söz konusu. Çünkü hayatımız tercihlerimizin götürdüğü yerdir. Bir hata ikinci kez yapılırsa buna artık tercih denildiğini de hatırlatmak isterim.

 

Üniversite eğitiminde tercihimizi nasıl yapmalıyız. Diğer tüm tercihlerimiz gibi bu tercihimizin de öncelikle kendi hayatımızı belirleyeceğini unutmamalıyız. Çünkü bu tercih "Kendim için bir şey istemiyorum Allah'ım anneme hayırlı bir damat ver" diye yapılan duaya benzemiyor. Meslek seçiminde başkaları için olumlu olan bir özellik sizin için olumsuz olabilir. Başkaları için tolere edilebilir bir konu sizi çok yarabilir.

 

Öncelikle kendi özelliklerinizi bir kâğıda yazın. Gezmeyi sever misiniz? Bireysel çalışmayı mı ? Ekip çalışmasını mı tercih edersiniz? Çalışmak için saat, mevsim ayrımı yapar mısınız? Başkaları eğlenirken siz onlara bakıp çalışabilir misiniz?  Gündüz uyuyup gece çalışabilir misiniz ?. Çalışma saatleriniz ne kadar esnek olursa sorun olmaz.

 

 Vitrin meslekler cazip koşullar sağlayan meslekler oluyor. Hâlbuki büyük başarıların ardında temel bilimler önemli yer tutar. Zaten "Temel" kelimesi   "Bir yapının toprak altında kalan ve yapıya dayanak olan duvar, taban vb. bölümlerinin tümü " olarak anlamlandırılıyor. Diğer bir açıklama ise "En önemli, belli başlı, ana, esas, asıl, baz. Bir şeyin gelişimi için gereken ilk ögeler. Bir şeyin üzerinde kurulduğu şey"

 

Bu nedenle temel bilimler bir ülkenin gelişmesinde önemli yer tutuyor.  Bu temel bilimlerde yeterli başarı sağlamadan diğer bilimlerde başarı sağlamak imkânsızdır. Örneğin Otomobil yapmak istiyoruz. Makine Mühendisi elbet önemli. Ancak Fizik mühendisiniz yetersizse yaptığınız otomobilin de temel sorunları olacaktır. Temel bilimlerdeki yetersizliğimiz diğer alanlarda büyük başarılar elde etmemizi de engelliyor. Temel bilimler yetenekli öğrenciler için güçlü bir gelecek ve büyük fırsatlar sunuyor.  Gençlerin teşviki için de önemli destekler var. ÖSYM'nin geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği üniversite giriş sınavının ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, üniversite öğrencilerine yönelik açıklamalarda bulundu. Fizik, Kimya, Biyoloji gibi temel bilimlerin, bilim ve teknoloji için oldukça önemli olduğunu belirten Sanayi Bakanı, üniversite sınavında ilk beş bine giren ve temel bilimleri tercih eden öğrencilere aylık olarak 2000 liralık burs verileceğini duyurdu. Yapılacak olan yeni düzenlemeye göre, üniversite sınavında ikinci beş bine giren ve temel bilimleri tercih edecek olan öğrencilere ise aylık bin 500 lira burs verilmesi de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yapacağı düzenlemeler arasında.

 

Elbet mezun olanlar için de güçlü bir gelecek hazırlanıyor. ARGE faaliyetlerine sunulan destekler ile temel bilim okuyanların yıldızın parlayacağı bir döneme giriyoruz.

 

Bir örnekle temel bilimlerin önemini belirtmek istiyorum. Genetik bilimindeki gelişmelerle şimdi anne kanından az miktar alınıyor. Ve bu kan ile doğacak bebeğin sağlığı ile ilgili oldukça detaylı bilgi elde edinilebiliyor.  Anne karnında su alma devri sona ererken bu gelişmeyi sağlayan genetik bilimciler de elbet minibüs kuyruğunda beklemiyorlar. Hak ettikleri ekonomik ortamı sağlıyorlar.

 

Bu yazı 36989 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
FACEBOOK YORUM
Yorum